Buhar Odaları ve Buhar Odalarının Faydaları
12-06-2019
00:13
Buhar odası
Buhar odası, Sauna ve Türk hamamı gibi asırlık bir gelenektir; tarihi eski Roma'ya kadar uzanır. Adından da belli olacağı gibi içi buhar dolu bir odadır ve sıcaklığı 45°C-50°C, nem oranı ise %80-%100 arasında değişmektedir. Özel bir donanım ve tesisatla yapılmış odanın bir köşesinde buhar çıkış borusu bulunur. Bu boru sayesinde buhar jeneratörünün oluşturduğu buhar odaya alınır. Bu odalarda dikkat edilmesi gereken konu ise, zemindir. Zemin dikkatli seçilmelidir ve sızdırma yapmamalıdır.
Nedir bu buhar odasının faydaları?
Gün boyunca hem fizyolojik, hem de psikolojik olarak yoruluruz. Gün sonunda yapılan 15 dakikalık buhar banyosu bakımı ile tüm yorgunluğumuzu atar, derin bir uyku çekebiliriz ve vücudumuzdaki toksinlerden arınabiliriz. Buhar cildin tüm gözeneklerini açar, ter bezleri salgılama yapar ve vücut zararlı maddeleri dışarı atar. Toksinli ter insan vücudunda kaldığından ötürü buhar banyosu sonrası duş alınması gerekir. Buhar odası bakımı sonrası kaslardaki ağrı ve sızılar azalır, cilt derinlemesine temizlenir ve ihtiyaç duyduğu nemi tekrar kazanır. Terlemeyi de doğal yollardan sağladığı için zayıflamaya etkisi vardır.
Buharlı tedavi asırlardır uygulanan bir tedavi yöntemidir ve otel, spa, spor salonları dışında hastanelerde de kullanılmaktadır. Sağlığa pek çok yararı bulunan buhar odalarının kardiyovasküler sistem üzerine uyarıcı bir etkisi vardır. Nabız atışı, 15-20 dakikalık bir seans sırasında dakikada ortalama 75 vuruştan, 100-150 vuruşa çıkar. Böylece, kan dolaşımı hızlanır ama tansiyon yükselmez, çünkü sıcaklık etkisiyle kan akışı hızlanırken, bir yandan da ciltteki kılcal damarlar genişlemektedir. Dolaşım sistemini hızlandırarak ve düzenleyerek, ayrıca kan proteinlerini arttırarak oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar.
Astım hastaları için de faydalıdır buhar odaları. Çünkü buhar solunum yollarının açılmasını sağlar ve tahrişi en aza indirir. Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Üst solunum yolu zarlarının iltihaplanmasında ve tıkanmasında rahatlama sağlar. Sekresyonu serbestleştirerek boğazdan ve akciğerlerden mukus salgılanmasını uyarır. Kasları gevşetir ve öksürüğü azaltır. Mukus zarlarını aşırı kurumaktan korur.
Egzersizden sonra buhar odasına girmek adale ağrılarına sebep olan laktik asidin terleme ile atılmasını sağlar. Bu da daha az kas yorgunluğu anlamına gelir.
Buhar banyosu kalıcı olmayan tıbbi rahatsızlıklar için özel bir terapi geliştirmektedir. Bunun yanında kozmetik faydaları da kanıtlanmıştır. Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt sağlar. Cildi yumuşatır ve güzelleştirir. Buhar bakımı sonrası kendinizi yenilenmiş, tazelenmiş ve yeniden doğmuş gibi hissedersiniz.
Sisteme esans pompası ilave edildiğinde herbalterapi imkanı verilir. Aroma buhar banyosu, aromanın ve güzel kokuların tedavi edici etkisi, her geçen gün yeniden canlanmak, enerji kazanmak için yapılan tedavilerin önemini artırmaktadır.
"Buhar odası, sauna gibi bir şeydir" demeyin! İşte aralarındaki farklar:
Buhar odasında jeneratör odanın dışındadır, Sıcaklık en fazla 45°C civarındadır, Nem oranı %100'e yakındır. Duvar ve tavan için seramik kullanılabilir, özellikle eğimli tavan tavsiye edilir. Zeminde ise bir kanal olması gerekir. Tüm iç yüzeylere sızdırmazlık kaplaması yapılmalıdır.
Saunada ise, sauna ısıtıcısı odanın içindedir. Sıcaklık en fazla 90°C civarındadır, nem oranı %25'e varır. Duvarda ve tavanda seramik malzemeler kullanılmaz, tavan düzdür. Zemin için kanal gerekmez, su geçirmezlik özelliği gerekli değildir.
Sauna yüksek sıcaklık, düşük nem oranı esasına dayalıdır. Buhar odası aksine yüksek nem oranı, düşük sıcaklık esasına göre çalışır.Hipertermi tedavisinin temizleme ve iyileştirme gücü, vücut sıcaklığı 38-39C ye ulaşıncaya kadar başlamaz. Bu vücut ısınması buhar banyosunda saunaya göre daha çabuk ve daha etkin bir şekilde olur. Sadece 10-15 dakika zaman alır.